
Valokuvausurasi alussa, erityisesti jos tarkoituksesi on työllistää itsesi valokuvaajana, sinulle tulee välillä vastaan kausia, jolloin työtä on vähemmän saatavilla. Se johtuu vain siitä, että et ole vielä ehtinyt rakentaa itsellesi niin hyvää mainetta ja niin laajaa asiakaskuntaa, että sinulle olisi jatkuvasti paljon töitä tarjolla.
Tällaiset hiljaisemmat ajanjaksot ovat erinomainen tilaisuus taitojesi kasvattamiseen. Mutta mitä sinun kannattaisi käyttää harjoitustesi aiheena? Tässä teemoitetut kuvausretket ovat hyödyksi.
Valitse teema ja lähde ulos
Voit valita minkä tahansa teeman kuvauksesi kohteeksi, mutta kannattaa valita jokin arkinen asia, jota ympäristöstäsi löytyy paljon.
Minkä tahansa? Kyllä, voit valita minkä tahansa teeman, kuten auton renkaat, ruosteiset esineet, portaat, liikennevalot tai vaikkapa hatut. Ainoa vaatimus on, että valitsemaasi asiaa tulee löytyä kaikkialta, niin ettet joudu käyttämään etsimiseen paljoa aikaa.
Kun olet valinnut sopivan teeman, nappaa vain kamera mukaan, lähde ulos ja ala ottamaan kuvia. Nyt se hauska osuus alkaa!
Tee kokeiluja kamerallasi
Jos olet valinnut teeman onnistuneesti, ympäristöstäsi pitäisi löytyä runsaasti kuvauskohteita. Älä valikoi, vaan pysähdy ensimmäisen teemaan sopivan kohteen luokse. Mieti hetken aikaa, miten saisit otettua siitä parhaan mahdollisen kuvan. Yritä löytää sopivin kuvakulma ja harkitse, mitkä kameran asetukset toimisivat parhaiten.
Tietysti jokainen nykyaikainen kamera antaa sinulle vihjeitä sopivista aukko- ja valotusarvoista. Harjoituksen vuoksi sinun on kuitenkin hyvä itse miettiä, mitkä arvot olisivat sopivia ennen kuin edes tartut kameraan.
Ota seuraavaksi niin monta kuvaa kuin sinusta tuntuu järkevältä. Kokeile erilaisia asetuksia, joiden arvelet toimivan hyvin. Sitten kävele tiehesi, etsi seuraava teemaasi sopiva kuvauskohde ja toista sama prosessi. Jatka tätä niin kauan kuin sinulla riittää aikaa ja energiaa.
Arvioi ja hylkää
Nyt on jäljellä vielä kaikkein tärkein vaihe, eli arviointi. Varaa tätä vaihetta varten riittävästi aikaa, niin että voit istua rauhassa tietokoneesi ääressä ja katsoa mitä olet saanut aikaan, ja miten voisit jatkossa vielä parantaa suoritustasi.
Luultavasti päädyt hylkäämään valtaosan ottamistasi kuvista. Tässä kuitenkin piilee tämän tekniikan hyöty: Sinun ei tarvitsekaan säästää tai käyttää näitä kuvia mihinkään tiettyyn tarkoitukseen. Ideana on vain hyödyntää ympärilläsi olevia arkisia kohteita oman kehittymisesi vuoksi.
Tallenna kuvia kuvapankkiisi
Totta kai, kun käytät näihin harjoituksiin aikaa ja vaivaa, voit ennen pitkää hyödyntää tuloksia myös työssäsi. Voit hyvin käyttää näitä kuvia kuvapankkisi ja portfoliosi laajentamiseen. Ala ottaa sellaisia kuvia, joiden arvelet olevan hyödyllisiä myöhemminkin. Muista kuitenkin tehdä harjoitus aina kokonaan. Näiden kuvien joukosta saattaa hyvinkin löytyä sellaisia, joita voit käyttää ja myydä.