Valokuvien ottaminen ei ole vain kuvien napsimista kohteesta ja lopputulosten ihailua. Kuvauspäivät vaativat suunnittelua, järjestämistä ja organisointia eivätkä siis järjesty itsekseen. Suuremmissa projekteissa kannattaa miettiä, voisitko palkata assistentin, joka hoitaisi juoksevat tehtävät. Silloin voisit itse keskittyä kuvien ottamiseen ja luovaan ajattelutyöhön. Tässä blogipostauksessa listaan joitakin asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon kuvauspäivää suunniteltaessa. Tärkeintä on kuitenkin iloinen mieli ja valmius joustaa, sillä erilaisilta sattumuksilta ei voi välttyä.
Miten kuvauslokatioon siirrytään? Mieti, kulkeeko tarvittava kalusto julkisilla tai henkilöautossa vai tarvitko pakettiauton. Miten pitkä aika siirtymiseen kannattaa varata ja onko reitillä väliä? Jos kuvauslaitteistoa on paljon, mieti, tarvitsetko apulaisia siirtämään laitteita autoon ja kuvauspaikalle. Jos sinulla on kuvattavia, mieti, miten heidät saadaan helpoiten siirtymään kuvauspaikalle, etenkin, jos yhteydet ovat huonot.
Miten valaistus hoituu? Kannattaa miettiä, mihin vuorokauden aikaan kuvat onnistuvat parhaiten. Tässäkin on eroja: jotkut tilanteet ja aiheet vaativat aamuhämärän ja toisille tulee olla kirkas keskipäivän aurinko. Tarvitsetko kenties lisävalaistusta? Muista tarkistaa lamppujen kunto ja käyttövarmuus etukäteen, jotta kuvauspäivänä et joudu ikävän tilanteen eteen. Onhan sinulla tarpeeksi jatkojohtoja?
Miten pidät huolta kuvattavien ja kuvausryhmän virkistäytymisestä? Jos kyseessä on isompi kuvauspäivä, johon osallistuu monia ihmisiä, tulee tarjoiluista huolehtia. Voit hankkia catering-palvelut paikalliselta yrittäjältä tai voit valmistaa ruuat itse. Silloin tarvitse hyviä ruuanlaittovälineitä, esimerkiksi erilaiset kattilat ja paistinpannut, joilla voi kypsentää ruokaa. Voit tehdä ruoan etukäteen ja tuoda ne kuvauspaikalle. Nesteytys on myös tärkeää ja siihen sopii esimerkiksi kätevä sodastream laite, jonka avulla saat valmistettua kuplavettä isommallekin seurueelle edullisesti ja nopeasti.