
Ruoka on aina ollut yksi suurimmista taiteilijoita kiehtoneista aiheista kautta aikakausien. Monista taidemuseoista löytyykin pitkät käytävät erilaisia ruoka-aiheisia maalauksia, joista monet ovat useita satoja vuosia vanhoja. Olemme edelleen hyvin samankaltaisia ihmisiä kuin edeltäjämme, ja ruoka on edelleen yksi nykytaiteilijoita inspiroivista aiheista. Ruoka inspiroi niin kuvanveistäjiä, maalareita kuin valokuvaajiakin, sillä se on yksi elämän jatkumisen välttämättömyyksistä – ilman ihmiselle soveliasta ruokaa ei ole meitäkään. Ruoan periaate on hyvin yksinkertainen, mutta kenties juuri sen välttämättömyys on tehnyt siitä kautta aikojen ristiriitaisen, jopa mystisen, aiheen. Monet uskontokunnat ovat esimerkiksi rajoittaneet tiettyjen ruoka-aineiden syömistä, sillä ihmisen ei niitä uskomusten mukaan ole ”soveliasta” niellä. Esimerkiksi tällainen mystiikka on inspiroinut taiteentekijöitä. Tässä artikkelissa keskitymme ruokaan valokuvataiteessa, ja annamme vinkkejä, joiden avulla lisäät mielenkiintoa ruokakuviisi.
Ruoka on taiteessa totuttu näkemään osana erilaisia asetelmia, ja moni muistaakin vaikkapa koulun kuvataidetunneilta tehtävänannon maalata, piirtää tai valokuvata hedelmäasetelmia. Tällainen tehtävänanto saattoi aikoinaan tuntua hyvinkin banaalilta, mutta monet historian suurimmat maalaustaiteen mestarit ovat tuottaneet lukuisia kuuluisia maalauksia, joiden keskiössä on juurikin hedelmäkulho omenoineen ja rypäleineen. Tällaisiin asetelmiin liittyy kuitenkin usein runsaasti symboliikkaa, joka jää taiteen amatööriltä helposti huomaamatta. Symboliikkaa on esimerkiksi valituissa hedelmälajeissa ja asetelman muissa osissa, kuten kukissa ja asetelmaa ympäröivissä esineissä. Käytä siis luovuuttasi, kun suunnittelet omaa ruoka-asetelmaasi. Mieti erityisesti, mitä haluat ruokakuvallasi välittää? Mikä on sen viesti kuvaa katsovalle? Asetelmasi voi esimerkiksi pohtia synkkiäkin aiheita, kuten kuolemaa ja rappeutumista, jolloin voit hyödyntää lakastuneita kukkia ja pilaantunutta ruokaa osana synkeää asetelmaasi.
Ruokakuvat ovat usein ennen kaikkea asetelmia, joita jokainen kuvaa katsova voi itse tulkita. Et aina välttämättä kuvaussessiosi alussa tarkalleen tiedä, miltä lopullinen asetelma ja kuva tulee näyttämään, joten sinulla tulisi olla käytössäsi runsaasti erilaisia kuvausrekvisiittoja. Hyviä rekvisiittoja ovat esimerkiksi erilaiset kankaat ja paperit, jotka toimivat kuvasi ”pohjana”, jolle voit asetella loput rekvisiitat. Varaa kuvaustuokiota varten ainakin erilaisia hedelmiä, kukkia, leipiä ja astioita tai alustoja, joilla voit ryhmitellä niitä. Esimerkiksi iso valurautapannu voisi olla mukavan rosoinen esine astetta rouheampaa tunnelmaa hakevissa asetelmissa. Kuvausrekvisiitan lisäksi tarvitset tavallisesti myös joitakin ruokakuvauksessa hyödyllisiä valokuvausvälineitä. Näitä ovat muun muassa kankaiset heijastimet ja valonhajoittajat, jotka mahdollistavat paremman kuvan valaistuksen kontrolloimisen, jotta kuvassa ei olisi esimerkiksi liikaa valoa. Valo onkin myös ruokakuvauksessa yksi kuvan tärkeimmistä osista, sillä suuri osa kuvan tunnelmasta riippuu juurikin sen valaistuksesta.