There are no breaking news at the moment

Sommittelu on yksi valokuvaamisen tärkeimmistä tekijöistä. Sen avulla terävöität kuvaasi, korostat kuvasi kohdetta ja parannat kuvan luettavuutta. Jos tarkoituksesi on kuvata kukkaa, joka kasvaa asfaltin raosta, korostuu kuvan tunnelma ja kohde paremmin, jos kuvan keskiössä on kukka itsessään, eikä esimerkiksi ohi kulkevien ihmisten jalkoja tai polkupyöräteline. Nappaa tästä artikkelista parhaat vinkit sommitteluun ja ota entistä parempia kuvia!

Vähemmän on enemmän

Ellei tarkoituksena ole kuvata kokonaisuutta, esimerkiksi ruuhkaisen kadun vilinää, on kuvalle hyvä valita yksi selkeä kohde. Vähemmän on enemmän myös valokuvauksessa: kuva kertoo tarinaa ja mitä selkeämmin tarinan ydin käy ilmi kuvasta, sen parempi. Kun katsoja ei joudu tekemään määräänsä enempää työt löytääksen kuvan punaisen langan, sen merkitys aukeaa tehokkaammin.

Astu lähemmäs

Astu lähemmäs kuvattavaa kohdetta sen sijaan, että zoomaisit kameralla. Tällä tavalla kameran tarkkuus pysyy hyvänä eikä laatu muutu huonommaksi zoomauksen takia. Henkilökuvissa kuvattavan henkilön kasvot ja erilaiset ilmeet erottuvat selkeämmin. Jos kuvaat etukameralla, aseta kamera jollekin tukevalle alustalle. Astianpesukone, ruokapöytä tai muu vastaava tukeva pinta toimii hyvin. 

Valmisasetukset hyötykäyttöön

Kamerasovelluksen asetuksia on hyvä hyödyntää. Monesta sovelluksesta löytyy valmiina ruudukko, joka auttaa keskittämään kuvattavan kohteen yhteen ruudukoista. Linjoja voit hyödyntää myös kuvassa: etsi kuvasta linjoja, jotka johtavat fokuksessa olevan kohteen luokse. Tällä tavalla katse ohjautuu tärkeimpään kohtaan.

Käytä luovuuttasi

Kun mietit sommittelua, voi luovuuden vapauttaa valloilleen! Käytä yllättäviä, mielikuvituksellisia kuvakulmia tai rajaa kuvasi hauskalla tavalla. Miltä näyttäisi kukka muoviputken tai lankkuaidan välistä kuvattuna? Rajaamalla korostat kuvattavaa kohdetta. Kaikki säännöt on tehty rikottaviksi ja oman mielikuvituksen käyttö enemmän kuin sallittua!