There are no breaking news at the moment

Me valokuvausharrastajat tykkäämme tietysti myös suunnitella kuvausreissumme hyvin. Kuuluuhan jo sanontakin, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Aloita kameravälineistön tarkistuksella, ja siirry suunnittelemaan paikkoja missä aiot kuvata. Kuvauspaikkasuunnittelu on luonnollisesti suunnittelun tärkein osa, koska hyvällä suunnittelulla säästetään sekä aikaa että hermoja. On hyvä miettiä, lähdetkö tänään kuvailemaan esim. kaupunkia, metsää, vai ehkäpä rantoja tai merta? Kaupungissa on kuvattavaa niin paljon, että kuvaus täytyy jakaa osioihin. Ihmiset, talot, tai vaikkapa joukkoliikenne ovat omia osioitaan, joita täytyy miettiä tarkemmin. Suunnittele reittisi tarkoin, ja keskity kuvaukseen. Voit kävellä reitin jo ennakkoon läpi, tai tehdä monia reittejä jotka risteävät toisiaan. Kaupunkikuvauksessa parhainta antia ovat tietysti odottamattomat tapahtumat, joten pidä kamera käsillä koko ajan. Kuten sanonta kuuluu, kaupungissa tapahtuu koko ajan. Helsingissä on ihmisiä, jotka ovat keskittyneet julkisen liikenteen kuvaukseen, aina junista metroihin, raitiovaunuihin ja busseihin. Näidenkin kuvaus vaatii ennakolta paneutumista aikatauluihin ja hieman kärsivällisyyttä.

Metsä on suomalaisille arvokas ja sielukas maasto. Metsässä kävellessä voi vaikuttaa siltä, että kuvattavaa ei heti löydy, jolloin täytyy istahtaa paikalleen vähäksi aikaa, ja rauhoittua. Silloin alkaakin hahmottelemaan uusia mahdollisuuksia. Kenties lintu lentää paikalle, tai voit kuulla kosken huminan vähän kauempaa. Myös metsässä kuvattavaa riittää, mieti erilaisia luonnonlajeja jotka haluaisit ikuistaa – tai ehkäpä vesi on elementtinä mieleesi. Kauniit kosken, merenrannat, niiden ikuistaminen vaatii oikean kuvauspaikan löytämistä. Kaikkihan riippuu perspektiivistä ja olosuhteista. Metsässä haasteellista on sisällyttää kaikki haluamasi kuvaan, koska maasto on niin herkkää ja moniulotteista. Joidenkin mielestä metsästä saa parhaimmat otokset juuri ennen syksyn ruskaa, kun läheiseltä vesistöltä nousee utua aamuhämäräiseen metsään. On ilmiselvää, että silloin koossa ovat ainekset maagisiin otoksiin. Metsän siimeksestä voi myös paljastua oikea puutarha, erikoisine kasveineen. Mutta lopulta metsäkin on ikuistettu, ja on hakeuduttava toisenlaisten aiheiden pariin.

Eräs mielenkiintoisimmista kuvauskohteista on eläintarha. Eläintarhassa voit kuvata lasten iloa, tai huikeita eläimiä. Et koskaan tiedä, minkälaisen otoksen saat ilmeistä. Muista kuitenkin olla käyttämättä salamaa petoeläinten läheisyydessä. On hyvä ottaa paljon otoksia esillä olevista eläimistä, sekä lopuksi tietysti kuva koko alueesta, mitä ylempää, sen parempi. Luimistelevat eläinkuvat ovat myös lasten suosikkeja, ja kuvausreissun voi helposti yhdistää tavalliseen retkeen eläinpuistoon. Yksi asia, mihin on hankalempi varautua ennakkoon, on sää. Eläintarhan kuvat loistavat parhaiten, toisin kuten vaikkapa metsässä, aurinkoisessa säässä. Mukavia kuvaushetkiä!