
Mikä tekee hyvän valokuvaajan? Onko se kamerankäsittely, taiteellinen silmä, teoreettinen osaaminen vai kova harjoittelu? Tässä artikkelissa perehdymme jatkuvaan kasvuun valokuvaajana. Kameraharrastus on vaativa harrastus ja kuten kaikki tiedämme, usein myös turhauttava sellainen, koska tavoitteet voivat olla niin korkealla. Tästä ei kuitenkaan pidä masentua, vaan jatkaa harjoittelua. Eräs legendaarinen valokuvaaja sanoikin, että ensimmäiset 10 000 valokuvaasi ovat surkeimmat. On ihmeellistä, miten paljon valokuvauksessa parantuu pelkästään ottamalla enemmän, ja vielä enemmän valokuvia.
Ota joku kesäinen, auringonpaisteinen ilta. Tutkaile kohdettasi muutaman tunnin ajan. Se voi olla puisto, tai esimerkiksi merenranta. Tulet huomaamaan, miten erityisesti viimeinen tunti ennen auringonlaskua on maaginen kosketukseltaan, ja voit huomata koko kohteen olevan fiilikseltään aivan erilainen kuin aiemmin. Tällöin ne kuvat, jotka ovat mielestäsi lähes täydellisiä, mutta niissä on juuri jokin yksi häiritsevä asia, ovat ne kuvat, joista voit oppia eniten. Tekninen taito on tärkeää, mutta kuin huomaamatta tekniset taitosi parantuvat ajan myötä, juurikin niiden huonompien kuvien ottamisen kautta. Taito merkkaa tietysti hyvin paljon, erityisesti nopeissa tilanteissa kun vaaditaan nopeaa reagointikykyä ja harjaantumista. Helpommin sanottu kuin tehty. On myös hyvä muistaa, että valokuvauksen artistinen puoli riippuu hyvin paljon katsojan silmästä, toisen taideteos voikin olla toiselle, no, ei niin mairitteleva. On tietysti olemassa otoksia, jotka suorastaan salpaavat hengen, mutta nämä ovat niin harvinaisia, että suurempi mahdollisuus olisi melkein voittaa jättipotti lotossa. Se kai tekeekin valokuvauksesta niin hienon harrastuksen – et koskaan tiedä, koska se valokuvauksellinen jättipotti osuu kohdallesi. Muista myös, että taiteellista silmää voi hyvinkin harjoittaa.
Kaiken kaikkiaan, kamera on vain taikurin taikapussi, jolla on mahdollisuus suorittaa maagisia temppuja. Ei sen kummempaa. Valokuvaus oli erilaista filmiaikana, ja nykyään digitaalisuus on muuttanut kaiken. Nykypäivä useat digitaaliset kuvat, joita on muokattu, eivät edes välttämättä näytä kameralla otetuilta. Emme siis voi väheksyä myöskään jälkimuokkauksen roolia. Kontrasti, saturaatio, vibraatio, tarkkuus kaikki muuttavat kuvaa radikaalisti. Kaikki riippuu siitä, minkälaisen kuvan haluat. Haluatko kuvan olevan taiteellinen vai onko kyseessä silmäräpäyksen ikuistaminen? Taiteellisuus valokuvauksessa on niin iso aihealue, että siitä pitäisi kirjoittaa kokonaan oma artikkelinsa. Lopulta kaikki huipentuu yhteen mietteeseen; kuvan tärkein elementti on tuottaa katsojalle mielihyvää. Joskus ehkä jopa päinvastoin, riippuen taidealueesta. Joka tapauksessa, älä koskaan epäröi jatkaa harrastustasi tai laita kameraa nurkkaan vain sen takia, että maailmassa on ällistyttäviä valokuvaajia. Sinustakin tulee sellainen, harjoittelemalla.