Valokuvaamisessa on tärkeää osata käyttää laitteita, joilla kuvia otetaan mutta täysin ammattilainen ei tarvitse olla saadakseen kuvat näyttämään hyviltä. Kuvan käsittelyä tehdään monesti julkaistaville kuvilla ja myös ammattilaiset parantavat omia kuviaan kuvankäsittelyn avulla. Tämä ei siis ole huijaamista tai kuvien pilaamista. Kuvankäsittelyn tarkoitus on muokata kuvaa ja tuoda esiin siitä tiettyjä haluttuja ominaisuuksia, kuten valo, värit ja muut tehosteet. Miten aloitteleva valokuvaaja voi helposti parantaa omien kuvien laatua muutamilla helpoilla keinoilla? Ota siitä selvää seuraavasta.
Järjestelmäkamerat ja kännykkäkamerat tallentavat kuvat monesti JPG muotoon, joka on hyvin yleinen kuvien pakkaustyyppi. Kun kuvia aletaan käsittelemään ohjelmalla kannattaa huomioida, että kuvien ei tarvitse olla täydellisiä. On tärkeää, että valitsee juuri ne hyvin onnistuneet tapahtumat, joista haluaa tehdä täydellisen kuvan. Tämä on juuri kuvankäsittelyn tarkoitus.
Jos omistat kuvankäsittely ohjelmiston kuten Photoshop, voit löytää siitä paljon ominaisuuksia, joilla voi helposti parantaa kuvia. Kuvat ladataan ohjelmaan, jossa siitä voidaan muokata väritasoja, kirkkautta, terävyyttä tai lisätä keinotekoisia valoja korostamaan eri kohtia kuvista itsestään. Kuvankäsittelyohjelmistoissa on myös paljon automaattisia ominaisuuksia, jotka parantavat kuvat nopeasti parilla napin painalluksella. Kuvankäsittelyohjelmissa on myös haittapuolena se, että ne vaativat tietokoneelta paljon tehoa. Kannettavat työ- ja opiskelukäyttöön löytyy esimerkiksi Veikonkoneelta.
Kaikilla ei ole varaa kalliisiin kuvankäsittelyohjelmiin, joten silloin voi turvautua verkon hienoon maailmaan. Verkossa on paljon erilaisia ilmaisia ohjelmia, joiden avulla voi parantaa omien kuvien laatua. Nopeiten ohjelmat löytyvät hakukoneiden avulla ja ohjelmia voi helposti kokeilla erilaisia kunnes löytää itselleen parhaiten sopivan ohjelmiston. Kuvankäsittelyohjelmia on myös ilmaisia, joista lähimpänä Photoshopia on ohjelmisto nimeltään Gimp. Gimp tarjoaa paljon ominaisuuksia kuvien käsittelyyn mutta haittapuolena on se, että sitä pitää opiskella melko kauan, jotta oppii käyttämään kaikkia sen ominaisuuksia.