Modernissa työelämäkeskustelussa diginomadin käsite nousee usein esille, kun puhutaan tietotyöstä ja digitaalisten innovaatioiden hyödyntämisestä. Mitä tällä käsitteellä oikein tarkoitetaan? Tässä artikkelissa avaamme diginomadin käsitettä, sen historiaa ja tulevaisuutta.

Nomadilla on perinteisesti tarkoitettu ihmistä tai kansaa, joka ei asetu aloilleen vaan liikkuu työnsä perässä. Perinteinen käsitys lammaspaimenesta tai paimentolaiskansasta vastaakin nomadin käsitettä. Moderni nomadi poikkeaa kuitenkin alkuperäisestä käsitteestä: siinä, missä perinteinen nomadi seuraa tulonlähdettään, diginomadin tulonlähde seuraa häntä. Diginomadit ovat siis ihmisiä, jotka ovat valinneet tehdä töitä läppärin tai kännykän avulla mistä päin maailmaa tahansa.

Moni käsitteeää diginomadin työskentelevän yrittäjänä, mutta työt voi hoitaa etänä maailman toiselta puolelta silloinkin, kun on perinteisessä työsuhteessa yritykseen. Monesti diginomadin uravalinnan mahdollistavia töitä ovat esimerkiksi IT-alan tehtävät, verkkokauppayrittäjä, life choachit, konsultit, sisällöntuottajat ja web-designerit. Uusia etätyömahdollisuuksista hyötyviä aloja ja ammatteja syntyy jatkuvasti, ja luovuutta käyttämällä voi monesta eri staattisena pidetystä ammatista loihdittua diginomadille sopivan alan. Kampaaja ei esimerkiksi voi leikata hiuksia etänä, mutta hän voi rakentaa verkkosivuilleen videokirjaston, jossa vastaa ihmisten hiuspulmiin lämpimästä palmupuun alta.

Diginomandit ovat yleistyneet 2010-luvulla ja nykyään onkin tavallista, että töitä tehdään kahviloista, mökkilaiturilta ja hub-työtiloista käsin. Jaetut työtilat ovat omiaan ihmisille, jotka eivät halua työskennellä kotoa tai julkisesta tilasta, ja kaipaavat ympärilleen työyhteisön tuntua. Myös usea hotelli helsinki -alueella tarjoaa etätyöntekijöille sopivia huonepaketteja, joihin kuuluu rauhallinen työtila ja toimiva netti.

Jos innostuit diginomadin urasta, seuraava steppi on ryhtyä selvittämään, miten juuri sinä voisit hyödyntää omaa osaamistasi siten, että se olisi paikkariippumatonta ja mahdollistaisi matkustelun minne tahansa, missä wi-fi-yhteys toimii!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *