Luonnossa oleskelu on tutkitusti terveellistä. Se alentaa verenpainetta ja auttaa palautumaan stressistä. Useimmat meistä eivät kuitenkaan voi viettää päiviään ulkona, eikä Suomen sää siihen aina houkuttelekaan! Luonnon hyvinvointivaikutuksia on kuitenkin mahdollista tuoda myös sisätiloihin. On nimittäin myös tutkittu, että jo luontoaiheisten kuvien katselu aiheuttaa meissä samoja rauhoittavia reaktioita kuin luonnossa oleskelu.
Kodin tai toimiston sisustaminen esimerkiksi metsien tai vuoristojen kuvilla auttaakin rentoutumaan. Vaihtoehtoja on monia. Kokonaiset tehosteseinät ovat näyttäviä ja sopivat hyvin etenkin avoimiin toimistotiloihin. Pienempiin tiloihin kehystetyt kuvat tai julisteet voivat sopia paremmin. Kun suunnitteluun käyttää hieman aikaa, luontoa saa tuotua sisään tyylikkäällä tavalla niin pieneen kuin suureenkin tilaan.

Sopivien kuvien löytäminen

Netistä löydät useita verkkokauppoja, joilla on helppokäyttöisiä työkaluja omien julisteiden tilaamiseen. Katso kaikki julisteet, joita sivustolla on valmiiksi myynnissä, ja jos et löydä sopivaa, käytä vaikkapa ilmaisesta kuvapankista löytämääsi kuvaa. Tauluiksi sopivia kuvia voi etsiä erilaisista kuvapankeista. Sekä maksullisissa että ilmaisissa kuvapankeissa on yleensä kätevä hakutoiminto, jonka avulla voi etsiä juuri mieluisiaan kuva-aiheita, esimerkiksi rantamaisemia tai auringonlaskuja.
Mikään ei myöskään estä sinua käyttämästä omia valokuviasi! Vaikkapa lomamatkalla otettu kuva tai kuva rakkaasta mökkirannasta lämmittää talvellakin. Varmista kuitenkin, että kuvien resoluutio on riittävä, jotta kuva näyttää tarkalta ja hyvälaatuiselta myös suuressa koossa. Tilaa samalla sisustukseen sopivat tyylikkäät kehykset, jotta kuvien esille laittaminen olisi mahdollisimman vaivatonta.

Maisemia ja yksityiskohtia

Vaikuttavat maisemakuvat ovat upeita, mutta myös pienen mittakaavan lähikuvat luontoaiheista ovat ilahduttavia. Niiden äärelle pysähtyminen rauhoittaa. Laadukas valokuva paljastaa tutuistakin elementeistä, esimerkiksi kukkien terälehdistä, kauniita yksityiskohtia, joita paljaalla silmällä ei tulisi lainkaan huomanneeksi. Tyypillisesti maisemat näyttävät paremmalta suuressa koossa, kun taas lähikuvat ovat parhaimmillaan pieninä julisteina tai vaikkapa postikortin kokoisina. Myös sijoittelussa on eroja: suuri maisema-aihe sopii paremmin kohtaan, jota on tarkoitus katsella kauempaa. Pienemmät lähikuvat taas voi sijoittaa vaikkapa työpöydän ympäristöön.
Aivan mikä tahansa luontoa kuvaava juliste ei kuitenkaan rentouta. Stressin hallinnassa ympäristön värimaailmalla on suuri merkitys. Siispä kirkasvärinen poptaide ei välttämättä rauhoita, vaikka aiheena olisikin jokin luonnon elementti. Vaaleanpunainen neonvalo tuskin rentouttaa, vaikka aiheena olisikin palmu tai flamingo. Hillityt vihreän ja sinisen eri sävyt sen sijaan tuovat tilaan harmonista tunnelmaa, vaikka ne eivät kuvaisikaan luontoa. Kirkkaat värit eivät toki ole pannassa. Päinvastoin erilaisten elementtien ja värien hallittu ja rohkea yhdistely auttaa luomaan miellyttävän ympäristön, jossa voi sekä rentoutua että työskennellä tehokkaasti. Luontoa voi tietysti tuoda sisään myös kirjaimellisesti. Miten olisi upea orkidea työpöydällä tai klassinen peikonlehti ikkunaseinää vastapäätä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *